fredag den 27. januar 2012

Atomkræft - Nej Tak!


Atomkraft er brugen af atomenergi til produktion af elektricitet. Atomenergi frigøres under kernereaktioner når atomkerner spaltes eller forenes. Atomkraft er omdiskuteret, fordi atombrændsel er radioaktivt og dermed farligt.

Mange mennesker er bekymrede over de miljømæssige og helbredsmæssige aspekter i forbindelse med atomkraft. Atomreaktorer danner radioaktive stråler, som er skadeligt for alt levende.
Mange er også imod atomkraft, fordi den har en sammenhæng med atomvåben. Risikoen for ulykker som for eksempel brande og eksplosioner kan resultere i, at radioaktive stoffer frigives inde i et atomkraftværk og måske også udenfor. I USA har man anslået, at der er omkring 50% risiko for, at en atomreaktor kan smelte ned over en 20-årig periode.

Jeg er også modstander af atomkraft indtil videre. Der er for mange problemer med radioaktivtaffald, som skal opbevares i mange år, for ikke at snakke om faren for terorisme og udvikling af atomvåben. Jeg tror mere på udviklingen af teknologier inden for vedvarende energi. Selvom argumentet for at bruge atomkraftværk er, at vi kan mindske vores brug af fossilebrændstoffer, men atomenergi ikke helt CO² fri, fordi der bruges store mængder energi til at udvinde og transportere uran.
Jeg tror, på lang sigt, at vedvarende energi, vil kunne dække det meste af vores energibehov. Vedvarende energi vil samtidig mindske vores uheldige indvirkning på planeten. Vedvarende energi er uforgængelig energi, som vi alle kan bruge uden at belaste miljøet. Vindenergi, bølgenergi, solenergi og nogle typer af biobrændsel (træ, trækul, halm) er vedvarende energikilder.

Atomkraft er en ikke vedvarende energikilde, selvom det vil tage lang tid at opbruge al den uran der er til rådighed. Fossile brændstoffer er også ikke-vedvarende og vi vil hurtigt få opbrugt dem. Problemet ved de fossile brændstoffer er, at der ved afbrænding frigives både harmløse og farlige gasser til atmosfæren. Fossile brændstoffer frigør kuldioxid, der en gasart, som er i stand til at holde på varmen i jordens atmosfære. Den voldsomme stigning i brugen af fossile brændstoffer har ført til en stigning i jordens gennemsnits temperatur. Dette kan være med til at ændre klimaet på jorden og vandstanden i verdenshavene øges. Udvindingen af fossile brændstoffer i undergrunden og havbunden kan også være ødelæggende og farlig, bl.a. ved olieudslip, ulykker og lign.

Uanset hvor meget vi sparer på energien så vil både uran og fossile brændstoffer slippe op en dag. Men så længe lys og varme fra solen, når jorden kan vi regne med at have vedvarende energi til rådighed. Jeg tror at en gang i fremtiden må al verdens energi, komme fra vedvarende energikilder. En fremtid jeg glæder mig til at være en del af og tage del i.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar