fredag den 27. januar 2012

COP17 eller FLOP17?

I december 2011 indledtes det 17. COP (Conference of Parties)-møde. 194 landes repræsentanter mødte op, og var klar til at diskutere klimaet. Kyoto-aftalen, som trådte i kraft i 2005, udløber i 2012, så derfor var en ny aftale på dagsordenen.
Kyoto-aftalen er en aftale der i brede linjer går ud på at nedsætte co2-udslippet. Men den nye aftale blev langt fra færdig til COP17. Det eneste man blev enige om, var at aftalen skulle være færdig i år 2015, og først træde i kraft i 2020. Men man bliver nødt til at handle hurtigere. http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2011/12/11/100016.htm
Drivhuseffekten gør at klimaet på længere sigt ændrer sig, så isen ved polerne smelter og forårsager oversvømmelser. Det bliver varmere og varmere, og det kommer til at blive et stort problem. Udover det ødelægger drivhusgasserne ozonlaget og skaber huller, som farlige stråler nemt kan passere igennem og direkte ned til Jorden.    

Mange lande, som Rusland, Japan og Canada, vil ikke forlænge Kyoto-aftalen, fordi mange store co2-forurenende nationer ikke er juridisk bundne til at nedsætte deres co2-forbrug, og føler derfor at en forlængelse vil være meningsløs. Der er bl.a. USA, som er den helt store synder. USA udleder omkring    25 % af verdens co2-udslip, men de har ikke skrevet under på, at de vil nedsætte deres co2-forbrug.
Jeg kan godt forstå Rusland og co., det er simpelthen for dårligt at et land som USA, som burde ligge i førerselen, og i det mindste forsøge at nedsætte sit co2-forbrug.
Se bare på Danmark. Siden halvfemserne har vi danskere reduceret vores co2-udslip med over 23 %. Det har vi gjort ved at være et af de førende lande inden for vindenergi, have et større forbrug af vedvarende energi, og nedsætte forbruget af fossile brændsler. Det er en effektiv måde at nedsætte co2-udslippet. Og det kan godt være, at vedvarende energi lige nu koster flere penge end fx de fossile brændsler, men klimaet burde altså være vigtigere. Desuden vil prisen på vedvarende energi også falde, eftersom vi finder ud af mere og mere om det, og hvordan det produceres billigst. Også Google mener at vedvarende energi snart bliver billigere.
http://ing.dk/artikel/83616-google-vil-goere-vedvarende-energi-billigere-end-kulkraft
Vedvarende energi er efter min mening vejen frem. Men den almindelige dansker kan også hjælpe. Ved fx bare at skifte til sparepærere og slukke alle sine elektriske apparater om natten, eller når man ikke bruger dem, kan man spare meget energi om året.

Til COP17 kom der alt for lidt ud af det. Jeg håber at USA er mere imødekommende overfor en reducering af deres co2-udslip til COP18, og det samme gælder for flere andre lande. Ellers ender endnu et COP-møde med at blive endnu et FLOP-møde.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar