fredag den 27. januar 2012

Vores jord- din fremtid!

Tsunami og jordskælv i Japan, tørke i Afrika og isen på polerne smelter. Det er nogle af de konsekvenser, der sker når vi udleder for meget CO2! Når vi kører i bil, ser tv, spiser, ja hele tiden udleder vi CO2 ! Men hvordan kan vores el forbrug have noget med Afrikas tørke at gøre?
Dette skyldes drivhuseffekten, som sker når solens stråler kommer til jorden som lys. Når strålerne rammer bliver lyset omdannet til varme. I et almindeligt drivhus bliver der varmt, fordi varmen ikke kan slippe ud. Det samme sker i atmosfæren, hvor nogle forskellige gasarter, holder på den varme, som jorden reflektere. Det er med til at forhøje temperaturen ved jordens overflade. Uden drivhuseffekten ville gennemsnitstemperaturen på jorden være 30 grader mindre, end den er i dag, så vi har brug for den! Men når vi udleder for mange drivhusgasser, som fx CO2 og metan, så lægger de sig i atmosfæren, og så øges temperaturen, fordi varmen har sværere ved at slippe ud, og så bliver det FOR varmt! Men hvad gør et par grader fra eller til? Er det ikke bare rart at vi får det lidt varmere her i lille kolde Danmark?

Nej! Hver eneste stigning i temperaturen har katastrofale følger! Jeg har fundet denne video , som viser hvad der vil ske, hver gang temperaturen stiger, fra 1-6 grader! Allerede nu er verden dybt påvirket af den globale opvarmning, og de klimaændring der følger.

Foto: Alina Koch


Det varmere klima får isen på polerne og på bjergtinderne til at smelte, og så stiger vandstanden i havene og floderne, og det giver store oversvømmelser. Nogle steder på jorden får man alt for meget regn, så afgrøderne på markerne rådner. Andre steder kommer der ingen regn, og så kan folk heller ikke få deres afgrøder til at gro. I Afrika er der mange, der lever af deres afgrøder, men i år 2020 vil 480 mio. afrikanere leve i et område med vandmangel, altså kan de ikke dyrke afgrøder mere, og de vil blive nød til at flytte. Allerede nu er der 25 mio. klimaflygtninge i verden! Dette tal vil stige støt, i takt med flere og større naturkatastrofer, oversvømmelser og tørke.

I Danmark udleder vi årligt mellem 9 og 12 tons CO2 pr. indbygger! I år 2050 vil vi være 9 mia. mennesker på jorden! For at temperaturen ikke skal stige med over 2 grader, så skal alle ned på at udlede 1 ton CO2 årligt. Mange lande i Afrika udleder allerede under et ton pr. indbygger, alligevel er det dem det går ud over! Hvorfor gør vi så ikke noget? Vi er et I-land, som er skyld i at flere u-lande har forfærdelige naturkatastrofer! Vi har flere penge, alligevel gør vi ikke nok!

Du tænker nok at som ung i Danmark, er der ikke meget at stille op i kampen mod global opvarmning, men der tager du fejl! Faktisk bruger 13-19-årige 20% mere el end en gennemsnitlig voksen! Så hvis du vil hjælpe kan du: slukke lyset når du forlader et rum, tage korte bade, slukke for dine el apparater når du ikke bruger dem, gå eller tage cyklen, købe produkter som ikke er fragtet langt, slukke for varmen når du lufter ud, tørre tøj udendørs og spise mindre kød! Dette betyder ikke at alt ansvaret ligger hos de unge! Men sammen må vi prøve at rede denne verden.

2 kommentarer:

  1. Tror du at de kan lade sig gøre at spare så meget? Når man skal spare så meget kommer det også til at gå ud over verdens fremgang. Hvad tænker du om det? Og kan man overhovedet spare nok ved at tage cyklen og blive vegetar til at redde verden? Desuden siger du at u-landene kan overholde det. Betyder det at Danmark skal til at være et u-land? Jeg vil personligt synes det er ret forfærdeligt hvis vi skal smide alt vi har fundet ud af og arbejdet for overbord.
    Du har ret i at det altid er godt at spare, men tror du virkelig vi kan gøre det ved kun at spare?

    SvarSlet
  2. Nej vi kan selvfølgelig ikke nøges med at spare! Hvis du læste det ordenligt vil du også kunne se at jeg skriver til de unge hvad de kan ændre af småting i deres hverdag! Selvfølgelig skal der gøres mere i det store billede. Og nej vi skal ikke blive et u-land for at løse problemet! Der er mange metoder der kan rede os, bl.a. vedvarende energi!

    SvarSlet